Menu 

Baš kao što su svaka trudnoća i svaki porođaj drugačiji isto tako se razlikuje i postporođajni period od žene do žene. Može se desiti da se neke žene koje su imali lakši porođaj teže oporave i obrnuto, sve zavisi od vas i od vašeg organizma. Danas pričamo o tome kako da se što pre oporavite od porođaja, bilo da ste rodili carskim rezom ili vaginalnim putem.

Dobili ste bebicu i imali operaciju? Početni period može biti malo teži. Ipak, oporavak posle carskog reza možete ubrzati i lakše prebroditi ovaj period.

Kao i svaka nova mama osećaćete se euforično, ali bićete i u procesu oporavka, jer je carski rez prava operacija. Pored postoprativnih simptoma biće prisutni klasični postporođajni simtomi – uvećane grudi, promene rasploženja, krvarenje, …

Pročitajte detaljnije u tekstu Kako “preživeti” carski rez.

Početak

Pre nego se pridignete trebaće vam gotovo dan oporavka, bićete pod lekovima i možda vam bebu neće doneti odmah. I ne plašite se, iako vas boli trebali biste se bar malo kretati, jer ćete tako ubrzati oporavak. Naravno, pazite na ranu i slušajte savete sestara i doktora.

Aktivnošću vraćate telo u stanje normalnog funkcionisanja brže, a tako i smanjujete rizik od postoperativnih komplikacija. Preterano mirovanje može dovesti do pojave zatvora, koji je zbog bolne rane za one koje su prošle carski rez jedan od najvećih problema.

U prvim danima tražite pomoć pri ustajanju, a dok ležite savijajte stopala, mrdajte prstima, rotirajte zglobove, protežite noge.

Naravno, ne preterujte – ne govrimo da ćete se za tili čas baciti na vežbe i dovesti telo u formu, već da vam je kretanje važno, bez obzira na bol.

Kada dođete kući nakon dve sedmice krenite sa šetnjama, pa kako nedelje budu odmicale produžite kretanje, ali trebaće vam duže vremena da se oporavite i budete spremni za vežbanje (i za seks, kojeg bi se trebali suzdržavati u periodu oporavka, prvih 6 sedmica).

Bolovi

Pored ostalih klasičnih trudničkih bolova i simptoma biće prisutni i postopertivni bolovi. Ako ne možete da ih izdržite, ne trpite bol. Konsultujte se sa lekarom oko lekova koje možete uzimati. Posebno porazgovarajte o dojenju.

Podizanje bebe

U prvih par sedmica posle carskog reza biće vam teško da podižete bebu, ali ne ustežite se da tražite pomoć. Naravno da ćete želeti da držite svog mališana, ali nek u tom važnom vremenu oporavka neko od poverenja i iskusan uvek bude pored vas. Neka neko podigne bebu i da vam je u naručje. Podizanje teških predmeta uopšte izbegavajte u ovom periodu.

Krvarenje

Iako se niste porodili vaginalnim putem i vi ćete imati postporođajno krvarenje. Krv dolazi iz područja materice, koji je bio povezan sa placentom. Krvarenje je deo oporavka materice i zato obavezno obavestite lekara ako ne krvarite.

rez

Briga o ožiljku

Poželjno je da ožiljak ne kvasite mnogo – kada se tuširate voda može doticati ranu, možete je i malo oprati vodom, ali je ne trljajte i samo je lagano posušite mekim peškirom ili čak fenom za kosu. Za samo sedam dana rana će zarasti.

U prvim danima posle operacije ožiljak će biti malo podignut, natekao i tamniji od ostatka kože. Smanjivaće se sve više tokom 6 sedmica. Dugačak je obično 10 do 15 cm. Može vas svrbeti dok bude zarastao.

Pazite na promene: ako dobijete groznicu, ako se koža oko ožiljka zacrveni, ako iz rane bude izlazila tečnost, ako očvrsne i postane bolna. U tom slučaju pozovite doktora. To bi mogli biti znaci infekcije.

Što se tiče samog ožiljka možete koristiti specijalne kreme da ga smanjite, ali je u većini slučajeva nisko na stomaku tako da će ga možda i vaš kupaći kostim pokriti.

Zatvor i hrana

Iako sve trudnice mogu imati problem sa zatvorom, kod žena koje su imale carski rez to može biti malo izraženije, jer je posle operacije crevima potrebno neko vreme da bi se vratila u “normalu”. Creva mogu biti proširena, mogu iritirati dijafragmu, a vi možete osećati bol koja se širi gotvo do ramena.

Jedite hranu bogatu vlaknima, dobro pazite na ishranu (mnogo voća i povrća), pijte mnogo vode i soka ili kompota od suvih šljiva, pa u krajnjem slučaju i lekove za probleme sa zatvorom.

Mali saveti

Važno je urinirate redovno zbog bržeg oporavka, a ako imate problem sa mokrenjem pokušajte da duvate u slamku dok sedite na šolji – tako možete stimulisti mišiće.

Ako želite da smanjite bolove u stomačnim mišićima, uz pomoć supruga, silazite niz stepenice natraške.

Oporavak od epiziotomije

Epiziotomija je veoma čest postupak tokom porođaja koji se obavlja kod zaista velikog broja trudnica, a podrazumeva rez na međici odnosno na delu između vagine i anusa. Ova procedura se obično obavlja da bi se ženi pomoglo da lakše izgura bebu tokom porođaja. Pošto je međica deo tela koji je taman i vlažan veoma je podložan infekcijama i teško zaceljuje. Ako ste tokom porođaja imale epiziotomiju obavezno pročitajte savete koji će vam pomoći da što pre stanete na noge.

porođaj3

Ublažavanje bolova. Tokom perioda dojenja većina lekova nisu dozvoljeni jer neke supstance mogu dospeti u mleko, a to svakako ne želite. Razgovarajte sa lekarom o mogućim opcijama, a paracetamol je lek koji se najčešće preporučuje jer je najsigurniji za upotrebu.

Hladni oblozi. Za ublažavanje bolova na međici možete koristiti i ledene obloge da biste smanjili otok i rešili se neugodnih bolova koji mogu biti prilično jaki. Zamotajte led u peškir i nežno prislonite na bolno mesto. Pripazite samo da obloge ne držite duže od 15 minuta.

Stisnite mišiće zadnjice kad sedite. Ovom jednostavnom vežbom ćete podstaći tkivo međice da se što pre vrati u normalno stanje, sprečićete rastezanje i smanjiti mogućnost pucanja šavova. Ako vam je lakše sedite na mekanom jastuku.

Razgovarajte sa lekarom o toplim kupkama. Postoje posebni lavori koji se postave na wc šolju, a služe da biste vaginalni deo umočili u toplu kpku koja ublažava bolove, otoke i modrice. Razgovarajte sa lekarom o ovome i pitajte da li su ovakve kupke preporučljive.

Sipajte vodu na šavove tokom mokrenja. Sve žene koje su imale epiziotomiju znaju koliko mokrenje može biti neugodno i bolno, a sam urina koji dolazi u dodir sa ranom može dovesti do infekcije. Iz tog razloga pokušajte tokom mokrenja ranu iz neke posebne flašice zalivati mlakom vodom.

Pritisnite ranu tokom obavljanja velike nužde. Nakon epiziotomije, obavljanje velike nužde je priličan izazov i to će vam potvrditi većina majki. Da biste smanjili pritisak na ranu tokom nužde, uzmite sterilnu gazu i lagano pritisnite ranu. Verujte nam na reč, odmah će vam biti ugodnije. Tokom svakog odlaska u toalet koristite novu sterilnu gazu.

Smanjite rizik od zatvora. Zatvor će povećati pritisak na međicu tokom obavljanja nužde , aupravo taj pritisak vodi do povećane naugodnosti i razvlačenja tkiva . Da biste smanjili rizik od zatvora potrudite se da pijete što više vode, jedete hranu bogatu vlaknima i obavljate neke lagane vežbe tokom dana.

  • Pijte najmanje osam čaša vode svakog dana, a ako dojite povećajte količinu za još nekoliko čaša. Isto tako nemojte postati kompulsivni kad je voda u pitanju jer prevelika hidriranost može uticati na količinu mleka.
  • Jedite hranu bogatu vlaknima jer vlakna dokazano omekšavaju stolicu. Sveže voće i povrće su svakako najbolji izvor vlakana.
  • Tokom dana obavite nekoliko laganih vežbica, tu se misli na nežno istezanje ili lagane šetnje koje će pomoći dobrom radu creva.
  • Ako i nakon svega što smo vam preporučili i dalje imate problema sa zatvorom, obratite se lekaru koji će vam propisati odgovarajuće lekove. Pročitajte i tekst „Epiziotomija – Kako je izbeći?“

porođaj2

Masnice i povrede trtične kosti

Pitisak koji se stvara kad beba izlazi kroz porođajni kanal može izazvati masnice, pomeranje pa čak i pucanje trtične kosti. Frakture nisu tako česte, ali neke žene su doslovno čule pucanje tokom porođaja. Trtična kost se sastoji od posljednjih 3-5 kičmenih pršljenova, a to su najčešće četiri.

Do povreda trtice obično dolazi ako je beba previše krupna ili se nalazila u nezgodnom položaju ili ako vam je karlica veoma sužena i neobično građena. Isto tako, oblik i mobilnost same trtice može imati veoma važnu ulogu. Žene koje su tokom života imale povredu trtice su pod većim rizikom da je ozlede i tokom samog poroda.

Ako je došlo do povrede trtične kosti taj deo tela će vam biti nešto osetljiviji posebno kad sedite. Bol ćete posebno osećati kada se pokušate ispraviti iz sedećeg položaja ili za vreme obavljanja velike nužde. Ukoliko vam lekari dijagnostikuju povredu trtične kosti onda će vam savetovati što više mirovanja u postporođajnom periodu, hladne obloge na povređeno mesto da bi se smanjio otok. Mnogi lekari propisuju i antiupalne lekove poput ibuprofena, ali to nikako ne znači da ih možete uzimati na svoju ruku. Tokom postporođajnog perioda, ležanje na boku će vam sigurno biti najudobnije.

Ako je bol u predelu tritice i dalje prisutan čak nedelju dana nakon porođaja trebalo bi da se obratite svom lekaru koji će vam možda propisati neke jače lekove. Obavezno napomenite lekaru ako dojite.

Neke žene su potvrdile da su im tokom perioda oporavka od ovakvih povreda pomagale tople kupke, sedenje na tvrdoj podlozi i prebacivanje težine sa jedne strane zadnjice na drugu. U slučaju povrede trtice, opstipacija i otežano obavljanje velike nužde može biti posebno bolno i azto obratite pažnju na to kako se hraniteda vam creva dobro rade i da stolica bude što mekša.

porod

Koliko je potrebno da se oporavite od povrede trtice?

Da neugodnost i bolovi prođu u potpunosti verovatno će vam biti potrebno nekoliko nedelja, a ukoliko je u pitanju fraktura onda računajte na dva meseca oporavka. Isto tako moguće je da se bolovi uzrokovani upalom mišića i ligamenata u karlici produže, a postoji mogućnot i od hronične napetosti tog dela.

Ako se bolovi nastave i nakon dva meseca obavezno se javite lekaru koji će vas uputiti specijalisti, a koji će vam pak preporučiti injekcije ili fizikalnu terapiju. Tokom naredne trudnoće, obavezno napomenite lekaru koji će je voditi da ste imali povredu ili frakturu trtične kosti pa zajedno odlučite da li bi bilo bolje da tokom druge trudnoće idete na carski rez ili se porađate vaginalnim putem.

Kupke za brži oporavak od poroda

Posle poroda majke se osećaju umorno i žele samo san, odmor, brže zacelenje rana i dugu toplu kupku. Evo dva recepta kako da je pripremite.

Kako savetuju lekari, u toplu kupku možete uroniti 24 sata nakon poroda. Ona će vas relaksirati, ubrzati zarastanje rana, pomoći organizmu da se oporavi.

kupka

Pomešajte 30 gr lavande (opuštajuće dejstvo), 30 gr uve (deluje antimikrobno, kao antiseptik), 30 gr devojačke trave – hoću-neću (pomaže u zacelenju rana), 30 gr nevena (za zacelenje rana, umiruje upale, kontroliše krvarenje i pomaže da se oštećeno tkivo brže oporavi; deluje antiseptički i antimikrobno), 30 gr gaveza (ubrzava oporavak, deluje protivupalno i opuštajuće) i 1 šolja morske soli.

Ove biljke možete potopiti u 10 šolja kipuće vode, ostaviti poklopljeno da odstoje 15-tak minuta i procediti, pa dobijeni čaj dodati u toplu kupku. Pored toga, možete ih samo staviti u čistu najlonsku čarapu i potopiti je u kadu sa toplom vodom.

U kupki se možete opuštati 20 do 30 minuta.

Po drugom receptu treba vam: morska so, gavez (koren ili listovi), lavanda, kamilica, uva i brđanka (možete staviti po 30 gr svake biljke i 1 šolju morske soli, a samo gaveza i lavande stavite duplo više).

Na morate se zamarati količinama, možete staviti i manje od predloženog. Takođe, poželjno je da napravite veće količine biljne smese i da je posle samo ubacite u kadu upakovanu u najlonsku čarapu (recimo, pola šolje biljaka i soli).

Pročitajte i koja je to “Najbolja hrana za mame nakon poroda“.

Prvi pregled kod ginekologa nakon porođaja

porođaj4

Ukoliko se oporavljate nekim normalnim tokom, nemate posebnih problema onda se prvi pregled kod ginekologa po pravilu obavlja šest nedelja nakon porođaja. Ukoliko ste imali carski rez na pregled ćete morai i ranije i to kod lekara koji vam je obavio operaciju.

Šest nedelja nakon porođaja sasvim je normalno da još osećate neugodnost ili bolove i možda ćete imati pitanja o promenama na telu te problemima na koje ste naišli nakon porođaja poput seksualnog odnosa posle porođaja, kontracepcije, vežbanja i dojenja. Kada početi sa vežbanjem nakon porođaja pročitajte u tekstu “Da li je vaše telo spremno da se vratite u formu”. Pre prvog pregleda obavezno zapišite sve što biste želeli pitati, a ukoliko imate nekih emocionalnih problema i njih podelite sa vašim lekarom.

Teme o kojima će lekar razgovarati sa vama tokom prvog pregleda:

  • Da li su se desile neke komplikacije tokom poroda.
  • Kakve fizičke simptome imate (da li krvarite, osećate li neugodnost u stomaku, vaginalnom području, karlici…).
  • Kako stojite sa emocijama. Lekar će verovatno hteti da zna kako ste se snašli sa bebom i osećate li neke emocionalne probleme.
  • Da li dojite.
  • Jeste li se već upuštali u seksualne odnose.
  • Koje su vam opcije kad je u pitanju kontracepcija.

Dobro se pripremite i kao što smo već rekli zapišite sve što bi trebalo da pitate vašeg lekara i nemojte se ustručavati da pitate bilo šta jer bez obzira na savete i priče drugarica i rodbine, lekar ipak zna najbolje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar