Menu 

Sigurni smo da se čitajući ovaj naslov pitate „koja to žena može da ne zna simptome trudnoće“, ali svaki organizam je jedinka za sebe i funkcioniše na različite načine i upravo iz tog razloga vam donosimo listu najranijih simptoma trudnoe na koje treba da obratite pažnju ukoliko priželjkujete prinovu.

Iako su najsigurniji način za potvrđivanje trudnoće, test na trudnoću ili odlazak kod ginekologa postoji nekoliko jasnih znakova koji će vam ukazati na ono što sa nestrpljenjem očekujete.

Kratak dah. Jeste li možda primetili kako u poslednje vreme ne možete da se popnete uz stepenice koje ste ranije sa lakoćom prelazili bez da se zadišete? To može biti jedan od ranih znakova trudnoću jer fetusu koji se razvija treba kiseonik i krade vama vaše zalihe. Ovo se može nastaviti i kroz celu trudnoću, posebno ako fetus pritišće dijafragmu.

107976940_6375c6253d_z

Bolne grudi. Ako osetite neobičnu bol u grudima ujutro kad stavljate brushalter i primetili ste da su vam grudi nešto veće. Te su areole oko bradavica potamnele to može biti prvi znak da ste trudni. U ovakvim situacijama je ponekad potrebno nositi brushalter i tokom noći da bi bol bila blaža.

Umor. U poslednje vreme se osećate omorno bez nekog preteranog razloga, obavljajući svakodnevne obaveze koje ste ranije obavljali sa lakoćom? Možda bi bilo dobro da uradite test za trudnoću. Kod većine žena umor traje tokom celog prvog tromesečja trudnoće.

Mučnina. Ovo je simptom koji je iskusila većina trudnica i javlja se obično oko šeste nedelje trudnoće ili ranije. U većini slučajeva prestaje početkom drugog tromesečja, a možete je ublažiti grickanjem krekera ili ispijanjem čaja i soka od đumbira.

Učestalo mokrenje. Ako odjednom ne možete pregurati noć bez ustajanja iz kreveta da biste piškili, to može biti znak da ste u drugom stanju, jer tokom trudnoće telo proizvodi više tečnosti nego obično.

Glavobolja. Još jedan od ranih simptoma trudno,će može biti i glavobolja koju uzrokuje višak hormona. Ako sumnjate na trudnoću pripazite sa uzimanjem lekova protiv bolova da biste se izborili sa glavoboljom.

Bolovi u leđima. Ako inače nemate problema sa bolovima u donjem delu leđa, a u poslednje vreme ih često osećate možda je to zato jer vam ligamenti slabe što je čest slučaj kad je u pitanju trudnoća. Nažalost ovaj simptom vas može pratiti i pogoršavati se tokom cele trudnoće jer ćete se gojiti, a i centar za gravitaciju vam neće biti najbolji pa je moguće da vam držanje bude malko drugačije nego obično.

Grčevi u stomaku. Ovo je simptom koji većina žena meša sa menstrualnim bolovima, a reč je o grčevima koji nastaju usled razvlačenja materice da bi se napravilo dovoljno prostora za fetus koji se razvija i raste.

Odjednom vam se jedu velike količine citrusnog voća. Jedna od najčešćih žudnji za hranom tokom prvih dana trudnoće jeste ona za citrusnim voćem, a možete osetiti i naglo gađenje prema ribi čak i ako ste obično veliki obožavatelj iste.

Nadutost i zatvor. Možete se zakleti da su vam prošle nedelje vaše omiljene uske farmerke bile taman, a sada ih jedva zakopčate? Nadutost u predelu stomaka praćena zatvorom je jedan od čestih znakova trudnoće jer višak progesterona koji se luči usporava probavni trakt.

Nagle promene raspoloženja. Promene raspoloženja nastaju jer se organizam navikava na promenu u hormonima koji se luče tokom trudnoće i to je ono sa čim se partneri trudnica obično često nose.

Povišena bazalna temperatura tela. Ako aktivno pokušavate ostati u drugom stanju, onda sigurno često merite bazalnu temperaturu tela. Ako je ona nešto viša u odnosu na period ovulacije, to može biti znak da ste napokon uspeli.

2795609518_2b5c069e07_z

Pojačano čulo mirisa. Trudnice obično imaju veoma osetljiv nos i smetaju im mirisi koje ranije nisu ni primećivale i zato ako odjednom ne podnosite miris crvenog luka dok se dinsta možda bi bilo dobro da uradite taj test.

Vrtoglavica i nesvestica. Ovo je sigurno jedan od najčešćih simptoma koji upućuju na trudnoću u filmovima i serijama, ali on se može zaista pojaviti i ustvarnom životu, a uzrokuje ga snižen nivo šećera ili snižen krvni pritisak.

Krvarenje. Prvi simptom trudnoće može biti i lagano krvarenje koje je primetno slabije od onog menstrualnog i obično dolazi nekoliko dana ranije od menstruacije. Kada se oplođeno jajašce prikači za zid materice može doći do blagog krvarenja.

Naravno izostanak menstruacije je simptom koji većina žena najčešće primeti i koristi kao signal za uzbunu. Ako st primetili bilo koji od navedenih simptoma možda je vreme da uradite test.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Dunja

    Nazalost mnogi od ovih siptoma mogu govoriti i o depresiji…pogotovo umor!

Napišite komentar