Menu 

Ukoliko niste mnogo do sada pazili koje proizvode koristite, šta jedete i koliko ste podložni raznim toksinima, trudnoća je najbolje vreme da počnete da o tome mislite. Rešite se nekih toksičnih navika zbog zdravlja vaše bebe.

Znamo, reći ćete da toksina ima svugde – u vazduhu, pa i u hrani koju jedemo i istina je da se ne možemo u potpunosti zaštititi, ali možemo neke loše navike odbaciti i izbeći bespotrebno izlaganje štetnim materijama.

Razmislite o zdravim navikama i koliko je, zaista, jednostavno da se prebacite na novi kolosek.

Organski i lokalno

Razmislite, prvo, o hrani. Trudite se da kupujete organsku hranu ili bar lokalnu, domaću, bez pesticida, sintetičkih đubriva, … Posebno budite pažljivi kada je u pitanju meso – domaće je i dalje bolje od GMO. Najbolje je da se raspitate od prijatelja, da pronađete na tržnici nekoliko prodavača, koji vode zdravo domaćinstvo i prodaju zdravu hranu. Kupujte od njih. (Pročitajte Kako da izaberete što zdraviju hranu za vašu porodicu).

Slično je i sa proizvodima za negu. Preporučuje se da proizvodi, koje koristite ne sadrže ftalate, parabene i veštačke mirise (jer se i u njima mogu kriti ftalati i druge hemikalije). Koristite prirodne proizvode: maslinovo ulje, kokosov puter, šea puter, … Postoji mnoštvo krema, gelova za tuširanje i drugih proizvoda za negu, koji su potpuno prirodni i sigurni. A, kao krajnju opciju – kupujte organsku kozmetiku, bar za vreme trudnoće. (Informišite se koji su to Kozmetički preparati koje trebate izbegavati u trudnoći).

Čišćenje i boce

Obratite pažnju i na sredstva za čišćenje. Izbacite ekstra toksične i pređite na sodu bikarbonu, sirće, morsku so, sok od limuna, … (Savete pronađite u tekstovima Prirodna sredstva za čišćenje), Potpuno prirodno sredstvo za čišćenje).

Takođe, trudite se da za vreme trudnoće nabavite 1 plastičnu bocu, koja je napravljena bez hemikalije Bisfenol A (BPA), koja se inače koristi za učvršćivanje plastike. I koristite samo nju ili pijte tečnost iz staklenih čaša i flaša. BPA, prema istraživanjima od prošle godine, može da bude štetan i vrlo rizičan za nerođenu bebu. Francuska Agencija za bezbednost hrane upozorila je trudnice da izbegavaju konzervisanu hranu i da ne piju iz  aparata za vodu sa polikarbonatnim rezervoarima (većinu ih možemo naći u ustanovama i firmama). Na nivou EU, u SAD i Kanadi, BPA je zabranjen u proizvodnji bočica za bebe, ali se i dalje široko koristi u svetu.

Lak za nokte i šampon

Mnogi lakovi za nokte sadrže tri toksične komponente: formaldehid, toluen i dibutil ftalat. Oni mogu da uzrokuju iritacije na koži i probleme u razvoju bebe – urođene mane. Trudite se tokom trudnoće izbegavate lakove za nokte ili da koristite one, koji ne sadrže “otrovni trio”.

Što se tiče nege kose izbegavajte proizvode sa sulfitima i parabenom, a ukoliko se farbate, najbolje je da sačekate da prođe prvo tromesečje, a birajte farbe bez amonijaka i koje imaju nizak nivo PPD- a (P-phenyleneaiamine). Najbolje je da uradite ombre ili pramenove, da farba ne dolazi u dodir sa temenom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar