Menu 

Saznajte kako one ukusne i mirisne biljčice koje nam svako jelo čine jedinstvenim utiču na naše zdravlje. LifePress magazin vam otkriva.

Jela bez dodatka bosiljka, peršuna, origana i ostalih aromatičnih travki su nam gotovo nezamisliva. Jeste li se ikad zapitali koja se to lekovita svojstva kriju u ovim začinskim biljkama koje uveseljavaju naša nepca? Sigurni smo da ćete biti iznenađeni novim saznanjima.

Bosiljak ublažava bol. Naime, ulja bosiljka kriju komponentu zvanu eugenol koji ima antiupalna svojstva i ublažava bol gotovo kao i ibuprofen.

Mirođija sjajno rešava probleme štucanja. Istraživanja su pokazala da čaj skuvan od mirođije trenutno zaustavlja štucanje, dok ste rekli „keks“.

Pored toga što oplemenjuju naša jela, začinske biljke nam pomažu i kod zdravstvenih problema.

Menta je odlična za bolove u stomaku. Listovi mente pomažu u borbi protiv nadutosti, stomačnih grčeva i mnogih drugih problema uzrokovanih lošom probavom.

Origano ojačava imunitet. Ova biljčica bez koje nam je pizza nezamisliva je veoma snažan antioksidant i ima antibakterijska svojstva koja pomažu da se organizam izbori sa mnogim infekcijama i bolestima.

Peršun ojačava srce. Peršun je veoma bogat folnom kiselinom koja pomaže da se smanji prirodna amino kiselina u organizmu koja se zove homocistein. Ova amino kiselina može da ošteti krvne sudove i na taj način poveća rizik od srčanog udara.

Ruzmarin poboljšava vid. Najnovija istraživanja su utvrdila vezu između kiseline koja se krije u ruzmarinu i zaštite od oštećenja mrežnjače oka.

Sveže začinsko bilje čuvajte u malim teglicama u koje ćete nasuti malo vode, pokrijte ih plastičnom folijom i čuvajte u frižideru.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Mira Gavrilovic

    Obozavam oba ova zacina i koristim u kuhinji!

  2. Sanja Radic

    verujem

  3. Filip Popovic

    Grcki bosiljak!!! Odlican je! :D

Napišite komentar