Menu 

Kad na ulici, u supermarketu ili u parku vidimo dete koje plače i urla na majku jer želi nešto da dobije prvo što nam padne na pamet jeste da je dete razmaženo, zar ne? Postoje li zaista razmažena deca?

S druge strane, ako ste roditelj, dok vam je dete bilo malo sigurno ste više puta čuli od raznoraznih “dobronamernika” da ćete razmaziti dete ako mu dozvolite to i to. Šta zaista znači kad je dete razmaženo? Kako da znamo da li nam je dete razmaženo?

Većina eksperata iz oblasti vaspitavanja dece izbegavaju koristiti termin razmaženo dete, oni tvrde da je on poprilično zastareo i da su roditelji koji su razmazili decu imali najbolje namere tako što su im davali sve što požele bez ikakvog njihovog truda i rada. Tužna činjenica je da svet ne funkcioniše na taj način i da se time deci čini medveđa usluga.

Stručnjaci kažu da je bebe nemoguće razmaziti jer one plaču kad im nešto treba i vi morate udovoljiti. Bebe je teško razmaziti jer one ne pokušavaju da manipulišu plakanjem i treba da im izgradite osećanje kako je svet sigurno mesto.

Istraživanja su pokazala da bebe čiji roditelji brže reaguju na njihovo plakanje imaju osećaj sigurnosti, veruju roditeljima i znaju da će oni biti tu uvek kad je potrebno.

Kad su u pitanju ispadi besa kod nešto starije dece to takođe nipošto nije znak razmaženosti već odrastanja i ispipavanja granica. Ako dete na svaki vaš zahtev odgovara sa ne, ne, ne, to ne znači da je razmaženo već da ima dve godine.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-spoiled-kid-child-boy-to-many-toys-using-smartphone-to-play-image36179920

Znakovi da ste razmazili dete

Ako klasični ispadi besa i odbijanje poslušnosti nisu znakovi razmaženosti, pa šta onda jeste?

  • Ako vaše dete ne želi jesti ručak koji ste napravili za celu porodicu i njemu morate pripremati uvek nešto posebno to je možda znak da je vaše dete razmaženo. U redu je udovoljavati deci koja iz zdravstvenih razloga treba da jedu posebnu hranu, u suprotnom ne.
  • Ispadi besa su sasvim normalna pojava kod dvogodišnjaka, ali ako se pojavljuju kod deteta starosti 5-6 godina i to u trenucima kad ne dobije što želi to je znak da vam je dete razmaženo. Kod male dece ispadi besa su ispoljavanje emocija, kod starije dece su isključivo pokušaj manipulacije.
  • Ekstremna ovisnost o roditeljima. Ako vaše dete ne može zaspati ako vi niste pored njega, ne ostavljate ga da prespava kod bake ili kod drugara, a problem predstavlja i odlazak u školu ili vrtić to može biti problem. Vaše dete ovisi o vama i to je činjenica, ali kako dete raste treba naučiti da mu bude udobno kad je samo.

Eksperti umesto izraza razmažen, radije koriste izraze previše zaštićeno ili dete kome se previše ugađa. Ta deca zaista zavode red u kući, a uzrok tome je to što se njihovi roditelji prema njima ponašaju kao da su mlađi nego što zaista jesu. Veoma je važno da se dete ponaša u skladu sa uzrastom, ako se dete od tri godine ponaša kao beba, to je jasan znak razmaženosti. Isto je i kad se dete ne izražava dovoljno dobro za svoj uzrast.
To je znak da dete nije preterano sigurno u sebe i da je možda razmaženo.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-displeased-young-boy-image26812488

Saveti kako da ne razmazite dete

Postavite granice koje ćete poštovati i vaše dete sigurno neće biti razmaženo.

Postavite pravila sigurnosti. Jasno naglasite da dete nikad ne sme dirati šporet, utičnice i ne sme istrčavati na ulicu.

Podstičite lepo ponašanje. Veoma je važno da dete zna da kaže molim i hvala, te da se lepo igra sa ostalom decom.

Otvoreno razgovarajte o ponašanju. Deca školskog uzrasta poprilično razumeju sve što im se priča i zato je veoma važno da otvoreno pričate o ružnom ponašanju i dođete do pravog uzroka problema.

Sačuvajte smirenost. Ako izguubite živce i iznervirate se samo ćete se vi osećati loše, a detetu nećete dati dobar primer.

Budite istrajni. Uvek uradite ono što ste rekli da ćete uraditi. Nemojte izgovarati prazne pretnje ili obećanja. Dete treba da zna ako ste rekli da ćete ga kazniti da to zaista i mislite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar