Menu 

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni.

Rijetko ko od nas se može pohvaliti da uvijek i redovno ima dobar san. Svakome se dogodilo da nam nedostaje “ono malo” – sat je zazvonio 15 minuta ranije. Eh, da ste imali samo tih 15 minuta. Ali, mali trik vam može pomoći – samo se uvjerite da ste zaista dobro spavali i sve će biti uredu, kažu naučnici. Vjerujete im?

Zašto placebo djeluje?

spavanje pozeMoć sugestije mogla bi biti dovoljna da popravite vaše kognitivne funkcije povezane sa osjećajem da ste odmorni i naspavani.

Placebo efekat je fascinirao naučnike oduvijek. Neko vam da bombonu tvrdeći da je riječ o tableti protiv bolova i vas prođe glavobolja. Nevjerovatno, ali i vrlo često.

Naučnici su nastavili sa istraživanjima i došli do zaključka da taj efekat može biti djelotvoran i kada je u pitanju spavanje, pa i vježbanje. Kada im neko kome vjeruju kaže da su se zaista dobro naspavali ili da su vježbali dovoljno njihovo tijelo će reagovati i ponašati se kao da je to zaista istina. (Naprimjer, vaš partner vas uvjerava da ste mirno i divno i dugo spavali ili vaš trener kaže da ste se danas iskazali iako niste odradili i upola dobro kao inače).

Prevara

Naspavani i odmorni bez spavanja? Zvuči nemoguće. Zar je moć sugestije tako jaka. Čini se da jeste. Naravno, izvori koji vam sugerišu da ste se dobro naspavali moraju biti povjerjivi. U istraživanju to su bili naučnici, a ko njima može bilo šta osporiti?

Ispitano je u istraživanju preko 150 učesnika, koji su prevareni da su tu da bi bili dio ispitivanja nove tehnike kojom se ispituje san. Održana su im predavanja o važnosti REM sna i kako bolji, mirniji i duži san poboljšava kognitivne funkcije.

spavanje kovrdzava devojkaPovezali su ih na lažne senzore i stavili u sobe da spavaju. Jednoj grupi je rečeno da su spavali vrlo dobro, a drugoj da nisu imali najbolji san, iako to nije bilo tačno. Grupa koja je vjerovala da je naspavana pokazala se vrlo efektivnom u mnogim zadacima, dok su oni koji su uvjeravni da se nisu dobro naspavali bili poprilično loši.

Nevjerovatni rezultati postignuti su i na polju fizičke aktivnosti. Nevjerovatno je da samo uvjerenje da ste fizički aktivniji može da tako dobro utiče na zdravlje.

Ispitivane su sobarice i čistačice u sedam hotela. Jednoj grupi su nakon ispitivanja rekli da su svojim radom tokom dana ispunile nivo vježbanja potreban za zdravo funkcionisanje organizma, a drugima nisu ništa rekli.

Nakon četiri sedmice istraživači su odlučili da ponovo pregledaju i utvrde zdravstveno stanje čistačica. One koje su uvjeravane da je njihov rad ravan zdravom vježbanju izgubile su, prosječno, 1 kg, snizile krvni pritisak za gotvo 10 odsto i zdravstveno stanje im je bilo značajno bolje nego prije 4 sedmice. Te promjene nisu primjećene kod čistačica kojima istraživači nisu rekli ništa.

Kako to iskoristiti

Pozitivno razmišljanje zaista djeluje i to direktno na naše fizičko zdravlje. Podržite sami sebe. Malo samopouzdanja ili sitna prevara može tako mnogo značiti za vaše zdravlje. Prećutno se dogovorite sa partnerom da na taj način podržavate jedno drugo.

spavanje rajski vrt

“Pa, taj program vježbanja baš dobro djeluje. Idelan je za tebe. Već se vide rezultati”.

“Baš si mi nekako zdraviji i odmorniji ovih dana”, …

I slični primjeri mogu vam dobro doći da podignete raspoloženje, ali i poboljšate zdravlje.

Pročitajte i Kako da umirite misli pred spavanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar