Menu 

Bilo da ih koristite za šejkove ili za salate, zeleno lisnato povrće, popularnije zvano zeleniš je zdrava hrana, koju nikako ne bi trebalo da izostavite iz svoje ishrane.

Donosimo vam 6 razloga zašto bi trebalo da počnete jesti zeleniš.

Zelena zdrava hrana

Produžava mladost

Kao što igra glavnu ulogu u zgrušavanju krvi, vitamin K je jedan od bitnijh faktora kad je u pitanju usporavanje procesa starenja, a vitaminom K je veoma bogato zeleno lisnato povrće. Istraživanja su pokazala da vitamin K pomaže pri sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, krhkih kostiju kalcifikacije bubrega i arterija. Samo jedna šolja svežeg zeleniša može vam obezbediti preporučenu dnevnu dozu vitamina K. Šolja kelja će vam obezbediti čak 6, a svežeg maslača čak 5 puta više.

Snižava holesterol

Kelj vam može pomoći da snizite holesterol, a evo i kako. Jetra koristi holesterol da napravi žučnu kiselinu, koja pomaže u sagorevanju masti. Kad se žučne kiseline vezuju za vlakna zelenog povrća one se luče iz organizma, pa jetra mora da proizvodi više žuči, a samim tim i troši više holesterola.

Poboljšava vid

Sav zeleniš, a posebno kelj, maslačak i blitva su veoma bogat izvor karotenoida, luteina i zeksantina, koji pomažu pri filtriranju jake svetlosti pa nam time čuvaju vid. Lutein i zeksantin smanjuju negativne efekte izazvane odsjajem, smanjuju rizik od nastanka katarakte i poboljšavaju dalekovidnost.

Podiže energiju

Samo jedna šolja endivije dnevno osigurava nam dnevne potrebe vitamina B5, koji pomaže ugljikohidratima da se pretvore u glukozu koja na naš organizam deluje kao gorivo koje nam proizvodi energiju. Vitamn B je rastvorljiv u vodi što znači da se ne zadržava u telu pa ga morate unositi svakodnevno.

Poboljšava zdravlje kostiju

Zdrava hrana obično nije preterano ukusna, ali pomalo gorkast ukus većine zeleniša je znak da poseduju velike količine kalcijuma. Malo je verovatno da ćete uspeti nadomestiti dnevnu dozu kalcijuma  od 1000 mg samo uz pomoć zeleniša, ali vam mogu pomoći da taj cilj postignete.

Sprečava rak debelog creva

Ova zdrava hrana, uključujući i brokoli i kupus preventivno deluje na pojavu raka debelog creva, pokazala su istraživanja. Nadamo se da je ovih 6 novih razloga dovoljno da počnete koristiti zeleniš u svojoj ishrani.

Koja je to zdrava hrana najbolja za srce, saznajte ovde.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar