Menu 

U našim krajevima je običaj da se beba kupa odmah po dolasku iz bolnice, a preporuke zdravstvenih organizacija iz celog sveta kažu da za to nema potrebe. Donosimo vam odgovore na sva pitanja vezana za kupanje novorođenčeta.

Prve nedelje posle rođenja bebu ne bi trebalo kupati već bi je trebalo prebrisati gazom namočenom u toplu vodu, bar dok pupak ne otpadne jer ga nipošto ne bi trebalo smočiti. Bebi redovno umivajte lice i ručice, a posebnu pažnju obratite na deo oko genitalija koji takođe treba detaljno brisati pri svakom menjanju pelene.

3278507922_e43fa0f8d4_b

Kupanje u kadici

Nakon što pupčana vrpca otpadne i pupak lepo zaraste vreme je da počnete sa redovnim kupanjem u kadici. I u tom slučaju bebu nije potrebno kupati svako veče već svaka dva-tri dana. U početku, ako vam je lakše bebu možete kupati u kuhinjskom sudoperu ili u onim malim kadicama namenjenim baš novorođenčadi. Neki roditelji svoje bebe kupaju svakog dana, ali za to nema nikakve potrebe bar dok beba ne počne da puzi. Stručnjaci kažu da do prve godine bebu kupate najviše tri puta nedeljno i to će biti sasvim dovoljno. Previše učestalo kupanje može isušiti bebinu kožu.

Nekim bebama mlaka voda zaista godi i uživaju u kupanju dok neke na prvi dodir počinju da vrište kod takve dece vežano je da sa kupanjem završite što pre, a u svakom slučaju nije potrebno više od pet minuta.

U početku kupanje novorođenčeta može izgledati prilično zastrašujuće jer  treba obratiti pažnju na mnoštvo sitnica, ali je jako važno da tokom celog procesa ostanete smireni.

Sitnice na koje treba obratiti pažnju

  • Bebu nikad ne ostavljajte u kadici bez nadzora čak ni na minut, čak i ako imate one posebne držače za bebe. Ako zazvoni telefon ili zvono na vratima, a vi osećate da se morate javiti onda umotajte bebu u peškir i javite se.
  • Bebu nikad ne stavljajte u kadicu dok voda teče, kadica može prebrzo da se napuni i na taj način je teško proceniti da li je voda pretopla ili prehladna.
  • Savršena temperatura vode za kupanje bebe treba biti između 35 i 37 stepeni, a sve preko ili ispod jednostavno nije odgovarajuće. Pre prvog kupanja u apoteci nabavite one posebne termometre za merenje temparature vode tako da uvek budete sigurni.

3547679930_3bae6a1981_z

Kako kupati bebu korak po korak

Pre početka kupanja pripremite sve što bi vam moglo zatrebati, od šampona, sapuna, peškira, posudice za polivanje, gaze, pa sve do peškira, pelena i garderobe. Neka vam sve bude na dohvat ruke.

Napunite kadicu sa otprilike 7.5 cm vode, kao što smo napomenuli temperatura mora biti između 35-37 stepeni, a toplinu uvek isprobavajte laktom.

Uzmite bebu u ruke tako da joj pridržavate glavicu i lagano je spuštajte u vodu. Prvo joj smočite nnožice, jednom rukom pridržavajte glavu i vrat neka ostali deo bude u vodi, a slobodnom rukom polivajte bebu po stomaku i glavici. Ako beba jako plače možete joj tokom prvih kupanja ostaviti i pelenu da joj bude udobnije.

Nakon što ste smočili bebu, okupajte je sapunom koji mora biti nežan i bez dodanih mirisa da ne bi došlo do iritacije. Prvo operite kosu, lagano zatim isperite pa prebrišite gazom oči i celo lice. Nakon toga sapunom operite celo telo, posebno detaljno operite sve pregibe.

Bebu na kraju detaljno isperite. Koristite bokal pa zalivajte bebu lagano pa pažljivo izvadite bebu iz kadice i stavite je na čist peškir. Bilo bi dobro da vam neko pomogne i prihvati bebu sa čistim peškirom.  Nakon toga dolazi lagano brisanje i sušenje bebe, na kožu možete naneti neki blag losion ili ulje, ali za to i nema neke posebne potrebe jer će mrtve ćelije sa bebine kože svakako same otpasti. I za kraj, stavite pelenu, obucite bebu i ljubnite je jednom onako čistu i mirisnu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar