Menu 

Vaše telo prolazi kroz velike promene tokom, ali i posle poroda. Pročitajte na koje znakove trebate paziti da bi mogli reagovati na vreme.

Sve ove promene imaju smisla i dio su procesa oporavka vašeg tela i njegovog pripremanja za brigu o bebi. Normalno je da sve to prate neke neugodnosti, poput bola i umora, ipak, ako se simptomi pogoršaju, trebaće vam medicinska briga. Saznajte koji su to poblemi sa kojima se možete susresti nakon poroda i na koje znake morate paziti.

Ukoliko ste imale carski rez, može doći do infekcije rane. Uz to, moguć je tromboflebitis (vrsta zapaljenja površinskih vena), endometritis (upala sluznice materice), mastitis (zastoj mleka i upala dojke), pojačano postporođajno krvarenje i postporođajna depresija.

Znaci na koje treba obratiti pažnju:

Lohija ili postporađajno krvarenje može trajati od 2 do 6 sedmica. Na taj način se vaš organizam čisti. Ali, nije svako krvarenje posle porođaja zdravo. Postoji i postporođajna hemoragija, koja može dovesti do znatnog gubitka krvi. Prvi znaci hemoragije su: sanitarni ulošci natopljeni za manje od jednog časa, ugrušči koje izbacuje vaše telo su mnogo veliki, sekret ima neprijatan miris, vas hvata nesvestica i vrtoglavica. Ukoliko primetite ove znake, hitno se obratite doktoru.

Bol ili crvenilo koje ne prolazi ili se pogoršava. To može biti od carskog reza ili epiziotomije (ginekološkog reza, koji omogućava lakši prolaz novorođenčeta kroz porođajne puteve).

Osećaj tuge, koji nikako ne prolazi, čak ni 10 dana posle poroda može biti znak početka postporađajne deprersije.

Od ostalih znakova tu su: temperatura veća od 38 stepeni, bol i peckanje kada vršite nuždu, velika bol i oticanje nogu, pojava crvenih prugica ili bolnih kvržica na grudima, neizdrživ bol u donjem delu stomaka koji izaziva povraćanje, vaginalni sekret čudnog mirisa.

Ukoliko se pojavi bilo koji od ovih simptoma, posetite lekara. Verujte svojim instinktima. Ako osećate da nešto nije uredu, otiđite na pregled. Većina ovih bolesti se može lako lečiti, ali je važno da ih ne ignorišete, jer može doći do ozbiljnih komplikacija. Važno je da se brinete o svojoj bebi, ali i o sebi, jer sada ste njoj najpotrebniji zdravi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar