Menu 

Da li ste znali da je prvi kamperski priručnik napisan još 1908.? Od tada do danas kampovanje je postalo jedan od najpopularnijih trendova u porodičnom turizmu. Ako već niste, vrijeme je da i vi razvijete šator. 

Malo informisanja prije “drugovanja” sa divljinom nije na odmet. Ne želite da “glavom bez obzira” pobjegnete od “mečke” ili da vam komarci naprave nove tetovaže. Ne trebate se plašiti prirode. Ako se dobro pripremite, kampovanje može postati vaš najomiljeniji odmor. Slijedite naše korake i bićete spremni za avanture kao Indijana Džons.

kampovanje31. Razvijte šator kod kuće u dvorištu. Izučite kako se postavlja, a kada ga razvijete polijte ga vodom da provjerite da li prokišnjava. Sačekajte da se osuši, spakujte sve dijelove i složite prema uputstvima.

2. Ponesite malo više nego što mislite da će vam trebati, posebno ako putujete automobilom. Bez obzira na godišnje doba, spakujte džemper i jaknu i nekoliko pari čarapa. U šumi, pod planinom ili kraj rijeke je obično mnogo hladnije. Nađite mjesta i za kišnu kabanicu i gumene čizme. Među stvarima koje će vam trebati na kampovanju su (naravno, pored šatora): sjekira, čekić, nož, vreća za spavanje, deke, prekrivači, jastuk na naduvavanje, kotlić, plastični set za ručavanje, termos boca, ugalj, upaljač ili šibice, svjetiljka, briketi, stvari za ličnu higijenu, toaletni papir, vreće za smeće, vlažne maramice, posude za spremanje jela (u zavisnosti od tog šta ste planirali praviti), začini, konzerve sa hranom (sa otvaračem), stolice i sto na rasklapanje, peškiri, kutija prve pomoći, samoljepljiva traka, lampa, baterije, krema protiv ujeda komaraca ili buba, mapa, mala lopata, …

3. Trudite se da na lokaciju (koju ste obavezno prije toga rezervisali) dođete danju. Osnovni savjet za kampovanje je da šator podignete prije mraka. Obavezno kažite nekome od najbliže rodbine gdje idete i kada se planirate vratiti.

kampovanje14. Ponesite mnogo vode. Bez nje nikako ne možete. Neki kamperi nose i tablete za pročišćenje vode, ukoliko planiraju da kamp smjeste blizu nekog izvora.

5. Hranu pripremite kod kuće. Preporučuje se da većinu povrća isjeckate prije polaska i spakujete u zasebne vrećice. Ponesite i nekoliko gotovih jela i konzervi, kao i hrane za dva dana više nego što ste planirali ostati, ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno.

6. Ne palite vatru i ne pripremajte hranu kraj šatora. Potrudite se da je smjestite tako da vjetar mirise nosi van vašeg kampa.

7. Ne ostavljate hranu niti sredstva za ličnu higijenu u šatoru – mirisi privlače životinje. Spremite je u posebne kontejnere ili stavite u vreću ili posudu i objesite na drvo.

8. Čuvjate djecu. Pazite da ne odlutaju u šumu.

kampovanje59. Držite šator zatvorenim. Iako zvuči besmsileno, vjerujete, ne želite da zateknete novog čupavog prijatelja koji želi da se sklupča u vašu vreću za spavanje.

10. Ne dopustite da vaš kamp bude smetlište. Pored toga što vama neće biti ugodno, smeće će privući neželjene posjetioce, koji bi mogli svima da pokvare kampovanje. (Otpatke odlažite u kontejner, zaključajte u automobil ili okačite na drvo).

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Prvi put na kampovanju – šta obavezno poneti? | smiuchin

    […] 10 savjeta za bezbrižno kampovanje […]

Napišite komentar

Zdravlje

Ova zima nas satlno iznenađuje naglo visokim temperaturama što pomaže bakterijama i virusima da se šire i preživljavaju. Ako vas ovih dana boli grlo obavezno isprobajte ovaj čaj od cimeta koji će vam...